Prvý slovenský tím v Svetovej sérii produkčných automobilov WTCR

Počas víkendu 14. - 15. júla 2018 sa na okruhu Slovakia Ring, neďaleko Bratislavy uskutočnia preteky Svetovej série produkčných automobilov FIA WTCR (World Touring Car Cup) pod hlavičkou Medzinárodnej automobilovej federácie.

Skvelou správou pre celý slovenský automobilový šport je, že bratislavský Brutal Fish Racing Team (BFRT), ako jediná automobilová stajňa na Slovensku s vozidlami špecifikácie TCR, dostal tzv. divokú kartu umožňujúcu štart na týchto výnimočných domácich pretekoch.

Séria FIA WTCR je nástupcom svetového šampionátu FIA WTCC. Kategória pretekárskych špeciálov TCR je v súčasnom motoršporte najrýchlejšie sa rozvíjajúca kategória a teší sa rastúcej popularite po celom svete. Viac info o sérii nájdete na www.fiawtcr.com

Brutal Fish Racing Team je mladý tím vlastnený a prevádzkovaný výlučne slovenským osadenstvom nadšencov motoršportu. V tomto roku sa majiteľ stajne a jazdec tímu Martin Ryba o. i. zúčastnil TCR Middle East série, pravidelne sa zúčastňuje európskej série TCR EUROPE rovnako, ako aj pretekov FIA centrálnej európskej zóny. BFRT ako jediný automobilový tím na Slovensku súťaží s vozidlami špecifikácie TCR, v prípade stajne BFRT je to VW GOLF GTI TCR. Stajňa BFRT poňala sezónu 2018 v rámci TCR EU ako príležitosť učiť sa a zrýchľovať, keďže Martin Ryba začal aktívne pretekať len pred dva a pol rokom. Druhý jazdec stajne Michal Malíček žiaľ zo zdravotných dôvodov zatiaľ v tejto sezóne nemohol zasiahnuť do bojov v seriáli TCR EU.

Manažérom, učiteľom a „dušou tímu“ je na Slovensku dobre známy automobilový pretekár Andy Studenič, ktorý bol ešte pred pár rokmi najznámejším okruhovým jazdcom na Slovensku a stále patrí k najrýchlejším automobilovým jazdcom v strednej Európe.

Po oznámení o zrušení pretekov v Argentíne a ich presunu na Slovensko boli zástupcovia Brutal Fish Racing Team-u kontaktovaní promotérom svetovej série WTCR a Medzinárodná automobilová federácia (FIA), na základe odporúčania nášho skvelého pretekára Maťa Homolu, ponúkla BFRT tzv. divokú kartu.  Vedenie tímu BFRT s radosťou prijalo správu o udelení divokej karty a súčasne sa rozhodlo na veľkej výmene v rámci tímu. Za volant súťažného Golfu si na pretekoch FIA WTCR na Slovakia Ringu vráti Andy Studenič a Martin Ryba preberie pozíciu manažéra tímu.

Martin Ryba:  „Myslíme si, že je to skvelá správa pre všetkých fanúšikov slovenského motoršportu, že na domácej trati uvidia návrat AndyhoStudeniča, historicky prvý štart čisto slovenského tímu v svetovej serii FIA WTCR a samozrejme aj konfrontáciu Andyho a Maťa Homolu, ktorý absolvuje kompletnú sériu vo farbách francúzskeho tímu DG sport competition. “

Andy Studenič:  „Je to pre mňa obrovská vec! Po rokoch pôsobenia v pozícii manažéra v BFRT a v ARC Bratislava, sa môžem vrátiť za volant a to rovno na pretekoch Svetovej serie produkčných automobilov FIA WTCR. Som neskutočne rád, že mi Brutal Fish Racing Team umožnil takúto skvelú vec a neuveriteľne sa teším, že budem mať možnosť priamej konfrontácie s hviezdami WTCR ako Tarquini, Muller, či Morbideli, ktorých som počas svojej kariéry stretával na rôznych pretekoch. Je pre mňa veľkou poctou reprezentovať slovenský tím pred domácim publikom a som rád, že celé Slovensko sa môže tešiť na dvoch domácich jazdcov a že spolu s Maťom Homolom ponaháňame najlepších svetových automobilových pretekárov. Stále sa mi nechce veriť, že o niekoľko dní sa  ocitnem na štarte tejto úžasnej série.

Viac info: studenic@brutalfish.sk, 0903702762, www.brutalfish.sk